Het is een eeuwig durende strijd der titanen: welke game is beter, FIFA of PES? Zelf heb ik nooit een sterke voorkeur gehad. Het ene jaar speelde ik wat meer PES, vanwege een geavanceerdere gameplay, het andere jaar weer FIFA, omdat daar het tempo wat hoger lag. Voor beide games vallen genoeg voor- en nadelen te verzinnen. De één zweert bij FIFA, de ander bij PES. En dan heb je nog de zwevende kiezers zoals ikzelf. Voor hen hieronder een aantal reviews van beide 2017 versies van de games in een notendop.

IGN – FIFA 17: 8.4

FIFA 17 vertelt het verhaal van een 17-jarig talent genaamd Alex Hunter, die probeert naam te maken in de Premier League. Alleen hierom is FIFA 17 het waard om gespeeld te worden, zelfs voor de die hard PES fans. The Journey (zoals deze story mode heet) is goed uitgewerkt, waarin je door goed te presteren gedurende trainingen een grotere kans krijgt om opgesteld te worden door je coach. Echter zullen grote aankopen je speeltijd weer limiteren, waardoor je puur door goed te presteren jezelf weer in de kijker moet spelen. De trainingen dragen zowel voor nieuwe als voor ervaren FIFA spelers bij aan je skillset. Op deze manier wordt FIFA 17 toegankelijk gemaakt voor ieder type speler.

Helaas is het veldspel van FIFA 17 nog steeds niet wat het zijn moet volgens IGN, die eerder FIFA 16 al beoordeelden als een van de slechtere games uit de serie. Met name het passen kan slordig aanvoelen. Je kunt de bal beter beschermen dan in eerdere games, maar dat heeft tot gevolg dat met name bij spelen tegen de computer het lastig kan zijn om de bal te veroveren. Gelukkig is het spelen tegen menselijke tegenstanders stukken minder frustrerend. Het speeltempo is opgevoerd, al duurt het soms nog net wat te lang voor je kunt schieten. Dat maakt wel dat het erg bevredigend is om te scoren. Grafisch ziet FIFA 17 er mooier uit dan ooit tevoren.

Ondanks dat The Journey het spel de moeite waard maakt om te spelen, had EA Sports meer aandacht aan de basics mogen besteden. Voor de perfecte voetbalgame zou Konami (de makers van PES) het veldspel op zich moeten nemen en EA Sports alles daaromheen.

Volledige artikelhttp://www.ign.com/articles/2016/09/22/fifa-17-review

IGN – Pro Evolution Soccer 2017: 9.5

Door een aantal fikse aanpassingen ten opzichte van eerdere jaargangen, was PES 2016 een reden voor veel FIFA spelers om op de serie van Konami over te stappen. PES 2017 zet die trent door en is zelfs nog beter dan PES 2016. Het spel oogt en speelt realistischer dan ooit te voren. De verbeterde AI maakt dat het meer moeite kost om je tegenstander op te breken. Tegelijkertijd is het speltempo een tikkeltje omlaag geschroefd. Deze ideale combinatie maakt het spel strategischer, maar niet per se moeilijker, omdat je net even wat meer tijd hebt om je volgende zet door te denken.

Bestel FIFA en/of PES 17 hier en steun daarmee een goed doel!

Bij spelhervattingen kun je aangeven wat specifieke spelers moeten doen. Zo kun je bij corners aangeven hoe ver spelers uit elkaar moeten gaan staan, of bijvoorbeeld bepaalde spelers in laten lopen. Daarnaast zijn schoten op doelgoed te sturen en zuiverder. Gelukkig is dit samen gegaan met kwalitatief betere keepers, die bij harde schoten de bal opzij tikken en bij de zwakkere schoten de bal klemvast pakken. Zelfs het commentaar is verbeterd, al is kan het nog steeds beter. Er valt weinig te klagen over PES 2017, al hadden scheidsrechters wat strikter mogen zijn als het gaat om obstructie. De “myClub” mode heeft een aantal welkome veranderingen doorgemaakt, waardoor het steeds dichter in de buurt van FIFA’s tegenhanger Ultimate Team komt. Ook de online wedstrijden lopen gesmeerd, over het algemeen zonder storende lags. Mocht dit wel het geval zijn, dan is er de optie om spelers met een betere connectie te zoeken.

PES 2017 heeft geen grote veranderingen ingevoerd zoals de story mode in FIFA 17, maar de aandacht is in de details gaan zitten. De reeks aan verbeteringen over de linie, maakt PES 2017 een van de beste voetbalgames ooit.

Volledige artikelhttp://www.ign.com/articles/2016/09/13/pes-2017-review-in-progress

GameSpot – FIFA 17: 9.0

GameSpot is beduidend positiever over FIFA 17 dan IGN. The Journey wordt gezien als een geinige toevoeging, maar is niet de reden om FIFA 17 te kopen. Het uitspreken van de nieuwsgierigheid naar hoe deze story mode volgend jaar is uitgewerkt zegt voldoende. Volgens GameSpot zijn de redenen om FIFA boven PES te verkiezen de excelente gameplay en Ultimate Team, het speloverkoepelende spel van FIFA, waar PES nog steeds geen antwoord op heeft.

EA Sports heeft een aantal aspecten van het veldspel aangepast, met als gevolg een verbeterde gameplay. Zo kun je de uittrap van de keeper beter controleren, is het ingooien bijgeschaafd en  schoten lage op doel. Op grafisch gebied zijn er nauwelijks verbeteringen te herkennen te opzichte van de vorige editie van FIFA. Alleen shots van het stadion voor een wedstrijd ziet er mooier uit met dank aan de overstap op de Frostbite engine.

FIFA 17 is een spel met één grote wijziging die het net niet is, maar zeker potentie heeft wanneer dit verder ontwikkeld wordt. Daarnaast heeft deze versie van FIFA een boel kleine wijzingen die zich uitbetalen in een significant verbeterde gameplay volgens GameSpot, waarmee FIFA 17 het beste voetbalspel van dit jaar is.

Volledige artikelhttp://www.gamespot.com/reviews/fifa-17-review/1900-6416526/

GameSpot – Pro Evolution Soccer 2017: 8.0

PES 2017 is een flinke stap vooruit voor de serie. Hoewel het met extra speelmodi probeert bij te blijven met FIFA, slaagt het hier nog niet in op dat vlak en voelt het als een overkill aan mogelijkheden. Echter als het puur op het veldspel aan komt, kan PES 2017 met FIFA 17 concurreren. Door middel van het invoeren van een reeks aan verbeteringen in de gameplay en een dynamische set aan nieuwe animaties heeft PES nu de authenticiteit die de serie voorheen mistte.

Grote verbeteringen op gebieden als balcontrole, draaien en herstel na fysiek contact met tegenspelers zijn doorgevoerd. Dit maakt het spel flexibeler en toegankelijker. Zo kun je in PES 2017 het “tight control dribbling system” activeren, een manier om ruimte te creëren en tegenstanders op het verkeerde been te zetten. Daarnaast kun je dit soort zaken nog steeds volledig handmatig voor elkaar krijgen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Met name de aanpassingen op aanvallend vlak zijn in PES 2017 een flinke verbetering. Helaas beent de verdediging dit niet bij. Dit geldt ook voor de “myClub” mode, waar Konami dit jaar de focus op heeft gehad, maar nog steeds leeg aanvoelt. Daar komt nog eens bij dat het doel van deze mode is om je samengestelde sterrenteam uiteindelijk te testen tegen online tegenstanders. Maar het online spelen met PES is absoluut niet wat het behoort te zijn door lange wachttijden op tegenstanders en een erg hoge latency.

PES 2017 voelt aan alsof je speelt met uitsluitend sterspelers, maar op een beroerd veld. Ben je een speler die graag z’n eigen team samenstelt en online speelt, ben je bij PES aan het verkeerde adres. Echter als je puur voor de snelle wedstrijden tussendoor gaat, kan PES 2017 wel degelijk concurreren met FIFA 17.

Volledige artikelhttp://www.gamespot.com/reviews/pro-evolution-soccer-2017-review/1900-6416523/

Het vonnis van Judge Maarten

De meningen zijn weer sterk verdeelt. Op basis van wat ik gezien heb, gaat mijn voorkeur lichtelijk uit naar PES dit jaar. Ik speel graag losse wedstrijden of een competitie, zonder al te veel gedoe met transfers. Of ik speel samen met wat vrienden op de bank, met de controller in de hand en een biertje op tafel (later op de avond meer en meer omgekeerd), wat wedstrijden tegen elkaar. Voor dit type speler lijkt PES 2017 de beste optie. Ben je echter iemand die juist graag alle touwtjes in handen heeft, je eigen team samenstellen, de transfers zelf regelen en net wat minder waarde hecht aan het realisme van het veldspel, is FIFA 17 waarschijnlijk de geschikte game voor jou. Voor nieuwkomers die het spelletje snel onder de knie willen hebben zou ik ook FIFA aanraden. Voor degenen die wat leergieriger zijn ingesteld lijkt PES de juiste keuze.