Voordat ik voor het eerst in contact kwam met de Madden NFL serie, leerde ik het amerikaanse voetbalspelletje kennen. Niet het zelf beoefenen ervan, maar om te kijken. Een vriend van me (Pim), met wie ik vroeger een blauwe maandag gerugbyd (schrijf je dat zo?) heb, vertelde dat hij maar eens een paar wedstrijden was gaan kijken. Mijn beeld was dat rugby een sport voor echte kerels is en American Football, met al die bescherming, voor de softies. Zo dacht Pim er eerst ook over, maar hoe meer wedstrijden hij keek, hoe meer verslingerd hij aan de sport raakte. Aldus geschiedde ook bij mij. Het blijkt dat die bescherming toch echt wel nodig is! Inmiddels reis ik samen met Pim en met GameJudge Sam ieder jaar af naar Londen, waar een aantal wedstrijden per jaar voor de NFL gespeeld wordt. Wat betreft de Madden serie: het heeft me geholpen het spel beter te begrijpen en nog meer te waarderen. Anders dan FIFA, vind ik Madden een consistente topgame. Eens kijken wat de experts dit jaar over Madden NFL 17 te zeggen hebben.

IGN: 8.6

Madden NFL 17 weet door een uitgebreide gameplay, verbeterde interactie tussen spelers op het veld en de nadruk op de franchise mode eindelijk weer de juiste snaar te raken. Volgens Dustin Toms, de reviewer, is dit voor het eerst sinds 2005. Na de verbeteringen van Madden NFL 15 en 16 in de defence en de receiving game, was het dit jaar tijd om aandacht te geven aan de running game. Tijdens de running game start er een soort knoppen gestuurde mini-game, die aan verdedigende kant als doel heeft de running back neer te halen, en logischerwijs aan aanvallende kant om dit te voorkomen. Gedurende de running game krijg je per zijde een aantal opties om je doel te bereiken. Deze verfrissende feature is goed uitgebalanceerd, waardoor het winnen van de mini-game aankomt op kwaliteit van de man (of vrouw) achter de knoppen. Waar in eerdere versies het erg voor de hand lag om vaak voor de passing game te kiezen, is de vernieuwde running game in Madden NFL 17 een waardig alternatief geworden.

Madden NFL 17 voelt realistischer aan dan ooit tevoren. Dat ligt niet alleen aan de running game. Defence is een stuk leuker gemaakt. In eerdere versies kon je bij wijze van spreken je controller naast je neer leggen wanneer je de verdedigende partij bent en de computer het werk laten doen. In de nieuwe Madden wil je dat niet meer, omdat je eigen play keuze daadwerkelijk het verschil kan maken, door middel van de gap assignments. Daarbij helpt het dat je erop kunt vertrouwen dat je teamgenoten (AI) niet hun eigen gang gaan, maar doen wat je van ze vraagt. Zoals reviewer Dustin Toms zegt: “It’s like there’s an entire half of the game that wasn’t there before.”

De eerder niet zo boeiende Franchise mode heeft er een feature bij gekregen die het spelen van de mode ineens helemaal de moeite waard maakt: Play the moments. Dustin noemt dit een super simulatie, waarbij je alleen de key moments van een game speelt (3rd downs en red zones bijvoorbeeld). Hierdoor heb je genoeg tijd over om randzaken als het upgraden van spelers op te pakken. Dit is een essentieel deel van de franchise mode geworden, die je voorheen makkelijk kon skippen, vanwege de beperkte impact die het had.

Madden NFL 17 heeft door zowel verbeteringen op offence als defence vlak een meer dan goede balans weten te vinden. Daarnaast heeft EA Sports goed geluisterd naar de wens uit de community om meer aandacht aan de Franchise mode te geven, wat geresulteerd heeft in de geslaagde Play the moments feature. Met uitzondering van het dodelijk saaie commentaar, heeft EA Sports met Madden NFL 17 de football game weten te maken waar fans al jaren op zitten te wachten.

Lees het artikel hier: http://www.ign.com/articles/2016/08/17/madden-nfl-17-review

GameSpot: 8.0

Madden NFL 17 maakt het leuker en geeft je meer vertrouwen om uitdagingen en verschillende moeilijkheidsgraden aan te gaan ten opzichte van de eerdere games uit de serie. Dit is het resultaat van de verbeterde gameplay van de running game en de defensive line. De nieuwe Madden geeft je de juiste tools om een completere speler te worden en de middelen om beslissende plays goed uit te spelen.

Na de verbeteringen van vorig jaar op het gebied van passing games, maken de nieuw toegevoegde animaties nu ook de running game een degelijk spelelement. Wanneer je de verdedigende partij bent, is de kunst van het spel de play van de aanval te lezen, zodat je je formatie hierop kunt aanpassen. Helaas is er een bug in Madden NFL 17 geslopen, waardoor je van te voren al kunt zien of de aanvallende party een running game of een passing game gaat spelen. In geval van een passing game komt de naam van de receiver namelijk in beeld te staan. Het is hopen dat er snel een patch uitkomt om dit te fixen.

Madden NFL 17 geeft je de mogelijkheid te kiezen uit twee hoofdmodi: Franchise en Ultimate Team. De interface van de Franchise mode is ten op zichte van vorig jaar een stuk gebruiksvriendelijker gemaakt. Dit bespaart een hoop tijd, net als bij Play the moments, waarin alleen je zoals eerder al genoemd alleen key moments uit een wedstrijd speelt. Verder is de Franchise mode wat je ervan mag verwachten: de vertrouwde single-player campaign die je met een team meerdere seizoenen laat spelen. Ultimate Team geeft je de mogelijkheid om je eigen ideale team samen te stellen. Deze modus is een waardevolle toevoeging op de Franchise mode en geeft al snel een bevredigende ervaring. Daarnaast krijg je een praktische training waar je in het hele spel profijt van hebt.

Na de laatste twee iteraties van Madden NFL is nummer 17 meer een aanvulling op de stevige fundering die in 15 en 16 al opgebouwd was. EA Sports is er vooral in geslaagd het spel te fine tunen. Daarnaast heeft het nog de ruimte genomen aandacht te geven aan de Franchise en Ultimate Team modi. Behalve de eerder genoemde bug en de lange laadtijden is Madden NFL 17 de meest toegankelijke football game van de afgelopen jaren.

Lees het artikel hier: http://www.gamespot.com/reviews/madden-nfl-17-review/1900-6416500/

Polygon: 9.0

Een lading aan subtiele toevoegingen en upgrades maken Madden NFL 17 toegankelijker dan ooit te voren. De veranderingen buiten het veldspel leiden tot een spel dat veel minder huiswerk behoeft voordat je het in de vingers hebt. Daarnaast zet EA Sports de verbeteringen van afgelopen jaren voort binnen het veldspel, waarbij dit jaar de aandacht met name naar de running games en special teams is uitgegaan. Het spelen van Madden NFL 17 is een aangename ervaring die – tegen je intuïtie in – van je vraagt om minder een spelletje te spelen, of met andere woorden: het spel probeert de ervaring zo realistisch mogelijk te maken.

Bestel Madden NFL 17 hier en steun daarmee een goed doel!

Het spelen van de beslissende momenten van een wedstrijd met play the moments is een succesvolle nieuwe feature. Dat is met name te danken aan de aanpassingen in de defensive game. Zo is er bijvoorbeeld een groot verschil hoe je een play verdedigd midden in de 2nd quarter, of aan het einde van de 4th quarter. Waar je in play the moments met de aanvallende partij vaak bij een 3rd down begint, is dit bij de verdediging meestal aan het begin van de drive. Dat is ook nodig, omdat je bij het verdedigen veel meer context nodig hebt om in te schatten wat de tegenpartij gaat doen. Bovendien is het helemaal niet erg om te verdedigen, omdat Madden NFL 17 de defensive game zodanig heeft verbeterd dat het simpelweg leuk is om te verdedigen, iets waar je in eerdere edities niet bepaald van kon spreken.

Voor de special teams is een arsenaal aan trick plays, snaps, etc toegevoegd. De meeste noemenswaardige hiervan is een backspin geven aan de bal bij een punt, waardoor je veel meer controle over je punt krijgt en het minder als een gok aanvoelt. Al met al zijn de special teams een stuk productiever gemaakt. Echter de meest in het oog springende en goede verbetering is niet bij de special teams, maar in de running game. Tijdens de rush van de running back krijg je aanwijzingen, waarmee je bijvoorbeeld over tackles heen kan springen of de bal kunt beschermen. Bij het aanpassen van de moeilijkheidsgraad kun je deze dingen tweaken, al is het niet heel intuïtief. Dit tweaken kun je overigens voor allerlei situaties doen. Leuk om mee te spelen en te zien wat de effecten zijn.

running

Samenvattend is er zoveel gebeurd met Madden NFL 17 dat het teveel is om allemaal te benoemen. Na de verbeteringen van afgelopen twee jaar is met deze editie eindelijk het niveau van 12 jaar geleden weer bereikt. Op een aantal kleine tekortkomingen na, zoals het langdradige trade-systeem, komt Madden NFL 17 het dichtst bij de echte ervaring van een NFL speler of coach in de buurt.

Lees het artikel hier: http://www.polygon.com/2016/8/22/12591612/madden-nfl-17-review-ps4-xbox-one

Het vonnis van Judge Maarten

Goed, nagenoeg uitsluitend positiviteit omtrent deze game, maar wel van amerikaanse bodem. Wij nederlanders zijn natuurlijk minder bekend met American Football. Is deze game geschikt voor een absolute leek? Het lijkt er wel op. Madden NFL 17 biedt een uitgebreid assortiment aan trainingen. Zowel op conceptueel als op gameplay gebied. Het spel lijkt zich dus uitstekend te lenen om niet alleen de game, maar ook de sport te leren begrijpen. Ik kan voor mezelf spreken dat ik dat al het geval bij Madden NFL 13 vond. Daarna heb ik ook 15 en 16 nog gespeeld en werd het alleen maar beter. Nog steeds leer ik dingen bij. Dit zal bij Madden 17 niet minder zijn. Ideaal om verliefd te worden op deze fantastische sport. Maar ook voor diegenen die al in de wolken zijn lijkt Madden NFL 17 een fantastische game, die je precies op jouw skill kunt afstemmen. Zelf vermaak ik me nog wel even met Madden 16, aangezien deze in de vault games van EA Access beschikbaar is gesteld en ik verwacht dat Madden 17 hier in de loop van de lente van 2017 ook wel te halen valt. Voor iedereen die enthousiast is geworden is mijn tip: haal Madden NFL 17 en neem een (proef)abonnement op GamePass om het echte NFL seizoen te volgen!