Toen de game uit kwam in 2000, was ik er gelijk al aan verlingerd: Counter-Strike. Het zette de relatie met mijn moeder wat onder druk, want de vele uurtjes online gamen deden de telefoonrekening geen goed. We woonden ergens achteraf en hadden nog maar net een ISDN-verbinding (voor de jonkies onder ons: een ancient technologie, waarbij je moest inbellen om te kunnen internetten). De mensen in de Randstad hadden veelal al kabel. Dat maakte dat zij vaak een ping van rond de 35 hadden, terwijl wij hier in het noord-oosten des lands moesten leven met een ping van 120. Inmiddels hebben wij hier ook gewoon een normale internet verbinding en kunnen we zelfs live gestreamde video bekijken!! Dus volgende week zit ik er klaar voor, achter m’n beeldscherm met een heerlijke Hertog Jan in het knuistje: CS:GO op ESL One kijken, gehost in het Barclays Center in New York.

De vorige editie werd begin juli in Keulen gehouden. Een zinderende strijd tussen de teams, met als hoogtepunt de kwartfinales. Met name de eerste kwartfinale monde uit in een legendarische wedstrijd. Hierin nam Virtus.Pro uit Polen het op tegen de Denen van Astralis. Astralis koos “Overpass” als eerste map. Na een 12-3 voorsprong voor Virtus.Pro, kwam Astralis terug tot 15-15. Uiteindelijk wist Virtus.Pro het eerste punt binnen te slepen met een spannende overtime die eindigde in 19-17. Vervolgens was de map “Train” aan de beurt. Ook deze map bleek een huiverinwekkende show teweeg te brengen. Na een voorsprong van 4-11 voor Astralis, wist Virtus.Pro terug te komen en in overtime te beslissen met een 19-15 overwinning voor Virtus.Pro, die daarmee de winnaars van de kwartfinale waren (kijk hieronder de highlights van beide games). Virtus.Pro werd in de halve finale uitgeschakeld door SK Gaming uit Brazilie, die vervolgens in de finale weinig weerstand ervaarden van Team Liquid uit de VS en zo ESL Cologne 2016 wonnen.

Voor wie nog nooit eerder heeft gekeken: de (beknopte) regels van ESL One CS:GO zijn als volgt: er is keuze uit 7 maps. Beide teams mogen eerst om en om één map uit de lijst verwijderen. Vervolgens mogen ze beiden één map kiezen. Tot slot wordt er uit de overige 3 maps random één map gekozen. De winnaar volgt uit een best-of-3 van de in volgorde geselecteerde maps. Je wint een map met een best-of-30. Bij eindstand 15-15 volgt overtime, waarbij 6 extra rondes gespeeld worden. Overtime wordt herhaalt tot er een winnaar volgt.

New York belooft, net als Keulen, vuurwerk te gaan leveren. Naast andere grote namen, zullen Astralis, Virtus.Pro, Team Liquid en SK Gaming wederom mee doen in de strijd om de titel. Mocht het toch tegenvallen, zal het voor de early adopters van VR toch nog een belevenis worden. ESL heeft namelijk aangekondigd dat het de wedstrijden live in VR gaat streamen. Een primeur! Lees hier de hele announcement: http://www.eslgaming.com/news/esl-one-new-york-be-streamed-virtual-reality-3242.