Singleplayer gamen is hartstikke mooi maar multiplayeren (ja, dat is het werkwoord) kan veel gaver zijn. Een echt mens virtueel billenkoek geven doet de ziel niets dan goed. Nog toffer is het om je vrienden alle hoeken van de kamer te laten zien. De roem die je verdient door keer op keer je beste makkers te verpulveren in een spelletje UT GOTY is exceptioneel bevredigend.

Nu is het natuurlijk altijd de vraag, welke (anderen, naast UT) games ga je in godsnaam spelen. Bij ons zijn er altijd van die anti-nerds die een laptop uit 2007 hebben en geen kut kunnen draaien. De nieuwste grafische wonderen zijn zodoende meestal geen optie. Daarnaast, niet iedereen speelt elk spel even vaak dus je hebt games nodig met een laag instapniveau en een nagenoeg platte leercurve. Met dat in het achterhoofd en het gegeven dat ik een eigen gamesblog heb dacht ik, ik maak verdomme gewoon een top 5 per genre en in willekeurige volgorde. Vandaag zijn de arcade race games aan de buurt. Vroem, vroem, op naar nummer 5.

split-second

5.Split Second (2010)

Laat ik maar meteen erkennen, dit is het enige spel van de vijf die ik nooit heb gespeeld maar die ik in mijn minutieus uitgevoerde research, langs verscheidende blogs en fora, regelmatig voorbij zag komen. Split Second is een furieuze arcade racer, recht toe, recht aan, niets meer niet minder, a one trick pony, een… nou je begrijpt het. Het tempo ligt fucking hoog, grafisch is het inmiddels goed verouderd (zodat Windows 7 het ook nog snapt) en de besturing is niet anders te omschrijven dan arcade.

Bestel Split Second – Velocity hier en steun daarmee een goed doel!

Wat de game zo geschikt maakt voor multiplayer is de powerplay. Door te driften en in te halen vergaar je energy. Die energy kan je vervolgens inzetten voor een power play en dat heeft verschillende soorten uitwerkingen. Je kan een toren laten instorten boven op je tegenstanders, een neerstortende helikopter kan de track doen veranderen of je ontdekt een shortcut waardoor je eindelijk die klootzakken van vrienden een loer kunt draaien.

Zoals uit de meeste recensies blijkt is Split Second geen hoogvlieger maar wel een garantie voor adrenaline rushes en puur vermaak. Het tempo, de powerplays, de over de top explosies en de redelijke simpele besturing maken het een absolute aanrader voor LAN-Feessies.

trackmania-turbo

4. TrackMania Turbo (2016)

TrackMania kan natuurlijk niet missen op een lijst van arcade racegames. Wat heb ik Nations Forever fucking veel gespeeld. Er waren dagen in mijn studententijd dat mijn huisgenoot en ik voor 1 uur ’s middags een “kopje koffie” hadden gedronken van de plaatselijke shop en vervolgens de middag, avond en nacht elkaars tijd aan het verbeteren waren. Door de bijbehorende munchies verorberde ik soms op één dag twee chocoladecakes, drie zakken chips en twee pakken koekjes. Diabetes leek in die tijd nog een echo van een toekomstige nachtmerrie. We waren jong en wisten niet beter.

Bestel Trackmania Turbo hier en steun daarmee een goed doel!

Voor wie niet bekent is met de game zal ik het concept uitleggen. In TrackMania doe in je feite alleen maar Time Trials. Elke speler krijgt vijf minuten aan het begin van de race. Op het moment dat de eerste speler racet loopt zijn vijf minuten af. Zodra hij een tijd heeft neergezet stopt dat. De volgende speler zal zijn tijd moeten verbeteren. Wanneer dat is gelukt stopt zijn tijd en is de eertse speler weer aan de beurt. Degene aan het einde als enige nog tijd over (en dus de snelste tijd heeft neergezet) heeft heeft gewonnen.

Dat klinkt simpel en in principe is het dat ook. De tracks zijn echter fantastisch opgebouwd. Het tempo ligt gigantisch hoog, er zijn loopings en je maakt dikke vette jumps. Bij elke bocht en obstakel is vaak wel iets van je tijd af te schaven waardoor het spel zenuwslopend kan zijn voor zowel de speler die speelt als de rest, die soms op hun tanden bijtend zitten te kijken in de hoop dat de hij een foutje maakt. Voor wie geen 30 euro wil neerleggen voor Turbo is er nog altijd de gratis Nations Forever te downloaden. Heb je even gnoeg van RTS’en Shooters, dowload TrackMania eens.

most-wanted

3. Need for Speed: Most Wanted (2012)

Voor wie wil schakelen in een racegame zijn arcade racegames een gruwel. De Verstappetjes onder ons hebben echter genoeg simulaties waar zij aan hun trekken kunnen komen (huhuhu, trekken). Bij een LAN-party heeft een realistisch Formule 1 spel echter meestal weinig te zoeken. Als ik moet gaan schakelen en niet al botsend een bocht door kan racen, duurt een rondje al snel anderhalf uur. Daar is natuurlijk geen tijd voor, ik moet nog chips eten en river cola drinken. Gelukkig zijn er voor de arcade liefhebber spellen als Need for Speed: Most Wanted (niet te verwarren met Need for Speed Most Wanted – geen dubbele punt – uit 2005).

Bestel Need for Speed: Most Wanted hier en steun daarmee een goed doel!

Wat maakt NfS:MW nu zo geschikt voor een netwerkfeest? Wel, naast de simpele besturing, waar ik zo van houd, is de vrijheid die je geniet in de stad erg leuk. Het fictieve Fairhaven vormt het decor waar je vrijelijk kan rondrijden , verkeersborden kan vernielen en de wagens van je LAN-vrienden aan het gootje kan beuken. Heerlijk virtueel vandalisme. Daarnaast kan je natuurlijk ook verschillende soorten races doen.

Net als de andere games in deze lijst maakt de simpele besturing het spel ideaal voor een LAN-Party. Maar het flauwe, baldadige rijgedrag dat je op je vrienden en de stad kan botvieren geeft Most Wanted net dat beetje extra plezier.

flatout2

2. FlatOut 2

Eén van de mooiste dingen in het leven is dronken rijden. De lichtjes die voorbij schieten, de buzz die alles grappig maakt en de spanning om vooral niet gepakt te worden. Met een goede fles wijn GTA V spelen is heerlijk (natuurlijk heb ik het over keyboard rijden, wat denk je wel!). Als ik dan dronken achter het virtuele stuur zit waan ik mij toch al rap zo’n redneck in een Demolition Derby en dat voelt goed. Daarom zet ik geregeld de wijn terug in de kast, drink ik goedkoop Cat. 2 bier en start ik FlatOut 2 op, als ik in zo’n tuigbui ben.

Bestel Flat Out het origineel hier en steun daarmee een goed doel!

Mooi ziet FlatOut er niet meer niet uit, lachen is het het absoluut wel. De tracks zijn leuk, aangezien er altijd wel shortcuts zijn,obstakels die stuk kunnen en af en toe een ramp waardoor je even door de lucht kunt zoeven. Het racen is natuurlijk arcadiaans en dat betekent eenvoudig en laagdrempelig. Waar FlatOut echter in uitblinkt is het destructieve aspect. Tijdens het racen kan je elkaar van de weg beuken, tegen een boom laten botsen, kortom je tegenstander de vernieling in rijden. Nog leuker is de Derby Demolition. Dit is een gamemode waarbij de destructie centraal staat. In een arena draait het om Last Man Standing; je ramt net zolang op elkaar in totdat er nog maar één speler overblijft en die mag de rest van de avond zich als een lul gedragen. Hé, dat zijn de wetten van de LAN-party.

blur

1. Blur (2010)

Alle vier de bovenstaande spellen hebben iets bijzonders waardoor ze geschikt zijn voor een LAN-party met n00bs. Natuurlijk, bij alle vier staat de simpele besturing, die snel onder de knie te krijgen is, bovenaan, maar zo zijn er in het laatste decennium wel meer van te vinden. Deze games hebben iets extra’s. Split Second is tof tijdens een netwerkspelletje door de powerplays, TrackMania blijft spannend door de Time Trials, Most Wanted levert multiplayerlezier in het gezamenlijk baldadig keten in de stad en FlatOut 2 is gewoon simpele maar destructief plezier. Blur voegt hier echter nog een bijzonder element aan toe.

Bestel Blur hier en steun daarmee een goed doel!

De game laat zich het best omschrijven als Mariokart in een realistische setting en dat is echt fucking tof. In principe draait het erom wie als eerste over de finish komt maar onderweg zijn er verschillende power-ups te vergaren zoals een doelzoekende vuurbal, een soort proppenschieter en een schild. Die wapens maken het spel bijzonder intens. Tijdens een race kan ervan alles gebeuren en die dynamiek maakt het heerlijk om te spelen. Het is fantastisch als je de koploper op de finish af ziet denderen en vlak voordat hij over de streep rijdt hem met een welgemikt schot wrecked. Of een inkomende vuurbal weet te ontwijken of te neutraliseren met een shild. Ik heb battles tijdens LAN-parties gehad om plek zeven die zo spannend waren dat ik daarna even een half uurtje moest liggen.

Voor mij is Blur de ultieme racegame op een netwerkfeestje. Het is simpel en makkelijk te leren, moeilijk om te perfectioneren en zo heerlijk intens door de power-ups. Een absolute aanrader.

Wel dat waren de Arcade-race games. Volgende keer besteden we aandacht aan de shooters. Aju!